Ont i nacke och axlar, telefonen kan vara en orsak


En god hållning är ett sätt att skydda sig mot till exempel ont i nacke och axlar. Kroppen är byggd för att vara i en upprätt position där kraften från gravitationen går rätt genom den. Från sidan sett så ska öra, mitten av axelleden, höften, knä och mitten av fotbladet straxt framför fotknölen vara en i vertikal linje. Om någon av dessa punkter avviker från linjen så ökar kraften som komprimerar kroppen och framförallt ryggen med dess kotor och diskar. På lite längre sikt så innebär det ett ökat slitage i lederna och en ökad risk för diskutbuktningar och diskbråck. Med ett kortare perspektiv blir problemen snarare muskel- och ledvärk.

Diagram förhållande vikt - flexion i nackenDen komprimerande kraft som gravitationen utgör på kroppen leder till slut till spänningsrelaterad värk i musklerna. Vart i kroppen det sätter sig beror självklart på hållningen och vart belastningen blir som störst. En position med huvudet lutat framåt ökar belastningen i musklerna i nacken flera gånger om. En vuxen persons huvud väger ungefär 5 kg, ju mer huvudet böjs framåt desto mer komprimeras också nacken. Redan vid en framåtböjning på 15 grader så har kraften som nacken utsätts för mer än dubblerats och huvudets vikt motsvarar nu 12 kg.

En hållning med huvudet i en framåtböjd position är mycket vanligt när man använder sin mobiltelefon. En normalanvändare snittar 2-4 timmar per dag framför sin telefon. Det kan med andra ord vara värt att tänka på hur hållningen ser ut när man och pillar på sin mobiltelefon, risken finns annars att den så smarta telefonen osmart nog kommer ge dig muskelspänningar i nacken. Vilket ibland även kan leda till spänningshuvudvärk och till och med vara en orsak till yrsel eller ostadighetskänsla.

av:
Pär Svensson Leg. Kiropraktor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.